Raul Castro foreslår “større bonus og lønforskelle” på Cuba

12. jun. 2008
HABANNA (- ) Raul Castro – Cubas præsident og ledende politiker – stiller nu krav om at det i den statslige sektor skal være muligt, at have større lønforskelle og modtage bonusser.

SVENSKA: Kuba upphäver lika lön-systemet
12 juni 2008 – 21:04
Kuba tar bort systemet med lika lön för alla – det är den senaste reformen sedan Fidel Castros lillebror Raul kom till makten.
På Kuba tjänar man ungefär lika mycket vare sig man är lantbruksarbetare eller läkare: 20 dollar, cirka 120 kronor, i månaden.
Raul Castro har tidigare tillåtit folk att köpa varor som tv-apparater och dvd, men nästan ingen hade råd.
Nu anser en rad EU-länder att det är dags att upphäva sanktionerna mot ön, dock inte Sverige.

Cuba is to abolish its system of equal pay for all and allow workers and managers to earn performance bonuses, a senior official has announced.
Vice-Minister for Labour Carlos Mateu said the current system – in place siden folkerevolutionen i 1959 – was no longer “convenient”.
He said wage differentiation should improve production and services.
President Raul Castro has introduced a series of reforms since succeeding his ailing brother Fidel in February.
Writing i regeringspartiets hovedorgan “Granma” Mr Mateu said workers would receive a minimum 5% bonus for meeting targets but with no ceiling on salaries.
Managers could earn a 30% bonus if the team working under them increased production, he said.
The minister pointed out that the current wage system sapped employees’ incentives to excel since everyone earned the same regardless of performance.
“It’s harmful to give a worker less than he deserves, it’s also harmful to give him what he doesn’t deserve,” the newspaper article said.

I februar var Vatikanet på officielt besøg på Cuba

I juni måned for to år siden skrev vi om den omfattende korruption og kampen mod den i anledning af at et medlem af politibureauet blev idømt 12 års fængsel – i denne artikel :

Cubansk krig mod korruption

Det cubanske ø-rige hærges af korruption og sortbørs. Men nu har regeringen sat fornyet skub i en kampagne, der skal udrydde korruptionen. Et medlem af politibureauet er netop idømt 12 års fængsel.
De cubanske myndigheder har indledt en kampagne mod korruption og ulovlig handel med luksusgoder i landets statsbutikker. Et medlem af det regerende politbureau, Juan Carlos Robinson, er i den forbindelse blevet idømt 12 års fængsel for korruption, skriver dr.dk.
Ifølge nyhedsbureauet AFP “overrasker åbenheden om sagen Cuba-eksperter”, men korruptionsbekæmpelse er ikke et helt nyt fænomen på ø-staten.

Allerede for to år siden indledtes en kampagne mod korruption og pamperi således i det cubanske samfund.

Cubas præsident, Fidel Castro, rettede dengang angreb mod “korruption og ulovligheder” i regerings-partiets og statens rækker efter det, der blev kritiseret som “liberale fejltagelser” i 1990’erne –

også kaldet “den specielle periode” med økonomisk krise, der opstod på Cuba efter Sovjetunionens opløsning.

Korruptionen og et opblomstrende sort marked kritiseredes, og den cubanske ledelse slog fast, at liberaliseringerne havde “øget disse onder til et niveau, hvor de har påtaget sig en sådan massiv karakter”.

Krig mod de »nyrige« 

I november 2005 blev en større forhøjelse af de statsansattes lønninger vedtaget. Det skete få dage efter, at Fidel Castro havde erklæret krig mod landets »nyrige« i en fem timer lang tale.

Castro anklagede de nyrige, korrumperede statsansatte for at misbruge adgangen til den billige offentlige service og anden statsstøtte, mens de scorede saftige profitter fra deres private virksomheder.

I talen anklagede Fidel Castro direkte de nyrige for at stjæle benzin og andre varer fra den cubanske stat.

Cubanske læger, som arbejder i internationale udrykningsteam for at hjælpe ofrene for katastrofer “tjener fem eller tyve procent af det, disse tyve tjener på at sælge benzin til de nyrige”, sagde Castro ifølge den russiske avis Pravda.

Fidel Castro proklamerede desuden en kampagne mod “korruption og ulovligheder” og med sædvanlig patos proklamerede præsidenten:

“– Enten overvinder vi alle disse afvigelser og styrker vor revolution –

eller revolutionen dør”.

Kvarters-komiteer mod korruption 

Ifølge planen vil staten støtte oprettelsen af kvarters-komiteer og andre grupper for at danne »celler« i anti-korruptionskampen.

Det første mål for kampagnen var Cubas brændstof-forsyningssystem, som har været et centrum for omfattende korruption og tyverier.

Ifølge Pravda har omkring 28.00 unge overtaget statsansattes job på bl.a. benzinstationer og raffinaderier for at sætter en stopper for kriminaliteten i denne industri, hvor op imod halvdelen af de værdifulde brændstoffer “forsvandt”.

I kampagnen mod de nyrige afslørede regeringspartiets ugeavis la Tribuna de Havana i november 36 tilfælde af fuskhandel i landbrugssektoren. Avlerne der stod bag fuskhandelen var blevet arresteret, fordi de solgte produkter for personlig profit i stedet for at opfylde statskvoterne.

Hvad der siden et sket med kampen mod korruption og de kræfter som har
“øget disse onder til et niveau, hvor de har påtaget sig en sådan massiv karakter” som Castro udtrykker det ; er der ikke kommet megen information om fra det cubanske parti og regering

Kilder :Pravda,DR,Granma,

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s