Kraftige angreb på de “ny-rige” og koruptionen på Cuba

23. juni 2006:

HABANNA (Granma) * * * Det cubanske ø-rige hærges af korruption og sortbørs. Men nu har regeringen sat fornyet skub i en kampagne, der skal udrydde korruptionen. Et medlem af det regerende “kommunistiske” parti´s politibureau er netop idømt 12 års fængsel.

De cubanske myndigheder har indledt en kampagne mod korruption og ulovlig handel med luksusgoder i landets statsbutikker. Et medlem af det erklærede “kommunistiske” partis politbureau, Juan Carlos Robinson, er i den forbindelse blevet idømt 12 års fængsel for korruption, skriver dr.dk.

Ifølge nyhedsbureauet AFP »overrasker åbenheden om sagen Cuba-eksperter«, men korruptionsbekæmpelse er ikke et helt nyt fænomen på ø-staten.

Allerede for to år siden indledtes en kampagne mod korruption og pamperi således i det cubanske samfund.

Cubas præsident, Fidel Castro, rettede dengang angreb mod »korruption og ulovligheder« i regerings-partiets og statens rækker efter det, der blev kritiseret som »liberale fejltagelser« i 1990’erne – også kaldet »den specielle periode« med økonomisk krise, der opstod på Cuba efter det kriseramte Sovjets opløsning.

Korruptionen og et opblomstrende sort marked kritiseredes, og den cubanske ledelse slog fast, at liberaliseringerne havde »øget disse onder til et niveau, hvor de har påtaget sig en sådan massiv karakter«.

Krig mod de »nyrige«

I november 2005 blev en større forhøjelse af de statsansattes lønninger vedtaget. Det skete få dage efter, at Fidel Castro havde erklæret krig mod landets »nyrige« i en fem timer lang tale.

Castro anklagede de nyrige, korrumperede statsansatte for at misbruge adgangen til den billige offentlige service og anden statsstøtte, mens de scorede saftige profitter fra deres private virksomheder.

I talen anklagede Fidel Castro direkte de nyrige for at stjæle benzin og andre varer fra den cubanske stat.

Cubanske læger, som arbejder i internationale udrykningsteam for at hjælpe ofrene for katastrofer »tjener fem eller tyve procent af det, disse tyve tjener på at sælge benzin til de nyrige«, sagde Castro ifølge den russiske avis Pravda.

Fidel Castro proklamerede desuden en kampagne mod »korruption og ulovligheder« og med sædvanlig patos proklamerede præsidenten:

– Enten overvinder vi alle disse afvigelser og styrker vor revolution – eller revolutionen dør«.

Kvarters-komiteer mod korruption

Ifølge planen vil staten støtte oprettelsen af kvarters-komiteer og andre grupper for at danne »celler« i anti-korruptionskampen.

Det første mål for kampagnen var Cubas brændstof-forsyningssystem, som har været et centrum for omfattende korruption og tyverier.

Ifølge Pravda har omkring 28.00 unge overtaget statsansattes job på bl.a. benzinstationer og raffinaderier for at sætter en stopper for kriminaliteten i denne industri, hvor op imod halvdelen af de værdifulde brændstoffer »forsvandt«.

I kampagnen mod de nyrige afslørede regeringspartiets ugeavis la Tribuna de Havana i november (2005) 36 tilfælde af fuskhandel i landbrugssektoren. Avlerne der stod bag fuskhandelen var blevet arresteret, fordi de solgte produkter for personlig profit i stedet for at opfylde statskvoterne.

DR – Nyheder:Fidel Castro slår hårdt ned på korruption

Pravda:Castro angriber de “ny-rige” som stjæler fra staten

Reklamer

One thought on “Kraftige angreb på de “ny-rige” og koruptionen på Cuba

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s