Japan: Højeste inflationsciffrer de sidste ti år

27.juni 2008
Ikke siden recessionen i Japans kapitalistiske økonomi i 1990´erne- hvor man havde inflation og relativ overproduktionslkrise på samme tid – har prististigningtakten været hørejere i Kejserriget.
Og de kapitalistiske aktiebørser i Asien faldt over en bred front efter at de højeste inflationsciffrer i ti år i Japan var blevet offentligjort, samtidigt som oljepriset blev handlet til rekordpriser.

Masaru Hamasaki analytiker på det kapitalistiske investeringsselskab Toyota Asset Management i Tokyo giver udtryk for frustationen over den skruestik som lederne af den kapitalistiske verdensøkonomi befinder sig i:

“Hvis nationalbankerne fortsætter med at gøre det dyrere at låne mens økonomien slingrer vil vi senere få en reel kollaps. Fonderna flytter sit kapital til råvarer som olie hvilket presser inflationen yderligere opad” – kilde:Bloomberg News.

På den anden side findes der ingen mangel på kapital – finanskapitalens spekulation i alt fra råolie til korn og guld viser at det ikke er kapital der er mangler, men at finanskapitalen stræber efter den maksimale profit og derfor i stadig større udstrækning fravælger investering i produktion, byggeri andre materielle brancsher.
Sænker de statskapitalistiske Nationalbanker udlåningrenten vil finansmarkedet bliver oversvømmet med endnu billigere spekulationskapital hvilket er benzin på inflationsbålet som udhuler de arbejdende massers købekraft i den udstrækning at de kapitalistiske forbrugskreditter fortsat strammes hvilket er sandsynligt pga de faldende priser på det kapitalistiske boligmarked i både USA. England, Spanien og andre større kapitalistiske lande.
Et udhuling af brede befolkningslags købekraft betyder en nedgang i varesalget og dermed i vareproduktionen.
Et fald i vareproduktionen fører får eller senere til opsigelser og stigende arbejdsløshed. Med yderligere fald i købekraften og den kapitalistiske handels omsætning.

Kapitalismens dilemma

Kapitalismens er fanget i en skruestik – som i sin essens udspringer af modsætningen mellem arbejde og kapital som den videnskabelige kommunismes læremester Karl Marx allerede påviste i det 19.århundrede.

Leslie Phang chef på Schroder i Singapore siger udtrykker dillemaet på denne måde:

“Vi har nu indledt en ny periode med global stagflation. Nationalbankerne må bestemme sig om de vil offre væksten eller leve med højere inflation”, siger Leslie Phang chef på Schroder i Singapore til Bloomberg News./blockquote>

Kapitalistisk Aktieindeks på Asiens største børser – 27.juni
Nikkei 225 (japan) -2,0%
Topix Tokyo (japan) -1,8%
Hongkongs Hang Seng (Kina) -1,8%
China Shanghai Composite (Kina) -5,3%
China Shenzhen Composite (Kina) -6,0%
Singapores STI (Kina) -1,0%
Taiwans Taiex (Kina) -3,4%
Sydkoreas Kospi -2,0%
Indiens BSE Sensex -3,9%

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s