Prostitution er ikke arbejde

9.aug.2008 *

Kampen mod den kapitalistiske prostution, købesex og sexslaveri fortsætter

OSLO, (“Klassekampen”) – Den 1.januar 2009 er indfører Norge et forbud mod køb af sex – det som også kaldes kapitalistisk prostitution. Danmark vil derfor blive “Skandinaviens bordel” eller “prostitutionens fristed” som den kapitalistiske prostitutions højre- og venstre-liberale forsvarere vil udtrykke det.
Og debatten om følgerne af den kapitalistiske prostitution for kvinder, for mænd, børnene og samfundet fortsætter. De højre og venstreliberale prostitutionsfortalere forsøger at fremstå som fortalere for et “liberalt og frigjort” syn på sex.

Kapitalismens pjalteproletariat : Ludere, lommetyve og tiggere

På den venstreliberale fløj føler man sig for fin til at bruge ordene  “prostitueret” eller “luder” . De lugter af pjalteproletariat. Nej de prostituerede er “sexarbejdere”, simpelthen en del af arbejderklassen.  Problemet for opportunisterne på den venstrefløj som stadig fremhæver marxismen som deres ideologi, godt nok en revisionistisk afstumpet, og mekanisk vulgær udgave af Karl Marx,  er at både Marx og den internationale kommunistiske – og arbejderbevægelse igen og igen, fremhæver ludere, lommetyve og tiggere som en del af et upålideligt pjalteproletariat, skabt af kapitalismens udbytning .

Den venstreliberale snak om “luderne” som en progressivt frigjort  gruppe,  er ideologisk tågesnak og et udtryk for den borgerlige livsløgn om den “lykkelige luder”.   Den kapitalistiske prostitution og pornoindustri udnytter og forkvakler kynisk  både kvinder og mænds seksualitet og behov.
Prostitutionen er udtryk for det kapitalistiske samfunds markedstænkning og tingsliggørelse af de menneskelige relationer og en forhindring for virkelig seksuel og menneskelig frigørelse.

Også i Norge – som er noget længere fremme end Danmark fortsætter debatten. Her et udpluk fra et debat mellem Marit Nybakk fra det norske ArbeiderParti (Ap) og Rita Lekang fra norsk LO.

“- At definere prostitutionen som arbejde bidrager ikke til at bekæmpe menneskehandelen.”

Det mener Marit Nybakk fra det norske ArbeiderParti (Ap) og Rita Lekang fra norsk LO.


“- Det går imod mit værdisyn at nogen skal leve af at sælge sin krop “, siger Rita Lekang.

“- Målet må være at bekæmpe prostitusjonen” , siger Marit Nybakk.

“- Prostitution er ikke arbejde, og kan aldrig defineres som arbejde. Prostitution er vold mod kvinder, og alle statistikker som viser sundheden for kvinder som har har været prostituerede, viser psykiske traumer, ødelagt underliv og så videre. Målet må være at bekæmpe prostitusjon. Selv om mange vil sige at det er en utopi, må vi ha lov til at arbejde for den type mål “, siger Marit Nybakk til den norske avis “Klassekampen. (Foto: Scanpix/norsk LO)

Vil bekæmpe prostitution

Hun er stærkt uenig med partikollega Elvis Chi Nwosu, som i gårdagens “Klassekampen” tager til orde for at give nigerianske prostituerede arbejdstilladelse for at få et mer kontrollerbart prostitusjonsmiljø. Nwosu er i lighed med Nybakk tilhænger av kriminalisering av sexkøb, men han understreger at så længe salg af sex ikke er forbudt, bør de som sælger sex få arbejdstilladelse og betale skat.
Nybakk mener ikke dette er vejen at gå.
“- Målet vårt må være å bekjempe prostitution. Derfor skal vi gøre to ting nu: Vi får trolig allerede fra 1. januar indført forbudet mod køb af sex. Det vil virke normativt og hæve tærskelen kraftigt for mænd som køber sex. For det andet skal vi stille krav til vor egen regering om at komme med forpligtende, klare og konkrete tiltag i statsbudgettet for 2009 som inkluderer målrettede og skræddersyede oplærings-, uddannelses- og kvalifiseringstilbud overfor de enkelte prostituerede. Vi må få udenlandske kvinder ud af prostitusjonen gennom at tilbyde dem muligheter for asyl i Norge og få dem inn i et introduksjonsprogram som gir oplæring og arbeidstræning. Krisecenter-sekretariatet driver allerede Rosa-projektet, hvor det stilles som absolutt krav for at være med at jentene slutter med prostitusjon, siger Nybakk.

– Kvinder er ofrene

Leder for LO´s familie- og ligestillingspolitiske utvalg Rita Lekang forstår argumentet med at dersom sex defineres som arbejde kan det bli lettere at kontrollere, men alligevel mener hun det blir galt.

– Vi har vedtatt gang på gang at salg av sex ikke er arbejde, og det vil forbli vor linje. Noget andet ville betyde at opgive kampen mot prostitusjonen. Det handler om hvilken slags samfund vi skal leve i. Det går imod mit værdisyn at nogen skal leve af at sælge sin krop.

– Vil du da forbyde sexsalg?

– Det er vi ikke begyndt at snakke om. Vi har jobbet hårdt for kriminalisering. Vi må følge nøye med på hva som skjer etter at forbudet blir innført. Det nytter ikke å gå så fort fram, sier Lekang og benytter anledningen til å rose IKEA som har sagt i Dagsavisen at de gjerne ansætter kvinder som vil ut av prostitution.

Leder i Arbeiderpartiets kvinnegruppe Gro Tvedt Anderssen mener man rammer kvinnene dersom sexsalg blir forbudt.

– Kvinnene er ofrene her. De må ikke straffes, men få hjelp til opplæring, slik at de kan få papirer på at de kan noe annet, sier Andersen.

– Misjonærtankegang
Elvis Chi Nwosu har bare begrenset tro på tiltakene for de prostituerte som skal følge i kjølvannet av forbudet mot sexkjøp.

– Det hjelper ikke at Pro Sentret ansetter en nigerianer. Vi trenger ikke blåøyd liberalisme og misjonærtankegang. Vi trenger at statsrådene som står bak handlingsplanen mot menneskehandel tar ansvar. Vi trenger bilaterale avtaler mellom Norge og Nigeria, mer informasjonsdeling, mer kontakt med de afrikanske miljøene, mer politisamarbeid innad i Schengen – det må jobbes på flere plan samtidig, sier han.

Igjen understreker han at hensikten med utspillet hans om å gi arbeidstillatelse til prostituerte var å foreslå en mekanisme for å begrense prostitusjon.

– Hensikten er å tette et smutthull. I dag er det svært lukrativt for nigerianske prostituerte i Norge. Men hvis det ble kjent at kvinner som selger sex uten arbeidstillatelse i Norge, blir sendt på første fly til Nigeria, så ville det sende et drastisk signal til de organiserte kriminelle, sier Nwosu.

Han er positiv til at kvinner som vil ut av prostitusjon skal få opphold og delta i arbeidstreningsprosjekter under den forutsetning at de ikke prostituerer seg. Men han understreker at det må følges opp med kontroll.

– Italia har en slik ordning som mange nigerianske kvinner har benyttet seg av. De har fått opphold på bakgrunn av at de vil ut av prostitusjon. Men det misbrukes. Så snart de får opphold, så reiser de til et annet Schengen-land, som Norge, og selger sex her. Jeg ønsker at politiet kan kontrollere nigerianske kvinner på gata, sjekke deres Schengen-papirer og gjennom dem få informasjon om på hvilket grunnlag de har opphold. Har de opphold på grunnlag av at de ikke skal prostituere seg, og politiet finner ut at de gjør det likevel, så må de bli sendt hjem. Ikke til Italia, men til Nigeria. Vi må få en slik hjemsendelsesavtale med Nigeria, sier Nwosu.

Kilde: Åse Brandvold/avisen “Klassekampen”

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s