Kina: Levevilkårerne udhules med 10 % prisstigninger – den højeste inflation i tolv år

11.aug. 2008 20:34
Den kinesiske regering meddelte mandag, at priserne var gået 10 procent op i juli – sammenlignet med samme måned i fjor.

Nye økonomiske nøgletal viser, at prisinflationen i Kinas kapitalistiske økonomi nu er på det højeste niveau i 12 år. Dermed fortsætter den kapitalistiske inflation med at udhule levevilkårerne for arbejderklassen og det store flertal af Kinas folk som bruger hele lønnen til de daglige livsfornødenheder.
På det kapitalistiske aktiemarked i Shanghai, faldt kurserne så kraftigt at det såkaldte Composite Index nu er nede i nærheden af ved laveste niveau i det seneste halvandet år.
I sidste måned viste rapporter at eksport-væksten fra Kinas kapitalistiske økonomi falder kraftigt. I det første halvår af 2008 faldt væksten i eksporten i det industrielle centrum, Guangdong-provinsen, fra 26,5 til 13 procent. Og på de kapitalistiske aktiebørser i Shanghai og Shenzen er kursen faldet med 50 procent siden nytår.
En væsentlig årsag er prisstigningerne på brændstof. Eftersom det bliver svært at vælte de stigende produktionspriser over på kunderne, vurderer flere økonomer, at det vil ramme de kinesiske virksomheders indtjening.
Prisen for at transportere en standard 40-fods container fra Shanghai til Boston er allerede steget fra 3000 dollars i 2000 til 8000 dollars i dag. Og hvis den udvikling fortsætter, så mener Stephen Jen fra investeringsbanken Morgan Stanley endda, at det kunne blive »dødsstødet til den østasiatiske eksportmodel«.

Derfor er Kinas kapitalistiske økonomi mere sårbar end f.eks den amerikanske fordi den i højere grad er eksportafhængig.
Hvad der nu sker med Kinas eksport til Europa og Amerika via oliedrevne supertankere, hvis energipriserne fortsat bliver høje satte USA´s finanskapitalistiske hoforgan Wall Street Journal forleden fokus på.
Ifølge Jeff Rubin og Benjamin Tal fra den canadiske bank CIBC er det sandsynligt, at yderligere prisstigninger bremser den europæiske og amerikanske kapitalismes udflytning af produktion til Kina. For med endnu dyrere olie bliver det – alt andet lige – mere attraktivt for at placere produktionen nærmere de kapitalistiske markeder i Europa og Amerika.
Kilder:Xinhua/°/Nyhedsbureauet Direkt/°/Wall Street Journal

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s