Roskilde Bank: Endnu et finanskapitalistisk fallitbo reddes af staten

29.aug. 2008 *

SORT mandag for den danske Finanskapital

Roskildebank på falittens rand:Privat bank med milliardunderskud reddes af Nationalbanken

Danmarks statslige Nationalbank besluttede mandag – sammen med de største kapitalistiske banker i Danmark at redde den private bank fra konkurs.
Allerede fredag den 22. blev den 124-årige bank erklæret “insolvent” dvs. ude af stand til at betale sine kreditorer. Samtidig afviste samtlige kapitalistiske banker enhver tanke om at købe banken, men åbenbart har de intet imod at overtage banken, som det skete mandag med Nationalbanken som skatteyder-garanteret sikkerhed.

Alerede i juli blev det klart at Roskilde Bank var på vej mod fallit. Nationalbanken stillede et skatteydergaranteret garanti på den betingelse at banken skulle sælges helt eller delvis.

“Der er så meget rod at ingen har turdet eller villet købe os” udtalte Søren Kaare Andersen, direktør i fallitboet Roskilde Bank.

Bernstein som mener at arbejderklassens lønninger skal trykkes gennem øget massearbejdsløshed på det kapitalistiske arbejdsmarked griber nu ind for at redde den danske finanskapital ud af den krise som er opstået pga Roskildebankens fallit. Her havde han ellers en chance for øge den arbejdsløshed som han mener er for lav.
Den danske finanskapital og Nationalbanken påstår at hvis Roskilde Banks havde gået konkurs ville det have kostet finanskapitalen mindst 15 milliarder kr.

Så er det jo bekvemt at have “onkel Bernstein” i Nationalbanken til at redde kapitalen fra at tage konsekenserne af spekulation på det kapitalistiske boligmarked og i byggebranschen.

Bernstein udtaler at : “Roskilde bank har haft en meget “stor eksponering på ejendomsmarkedet og det i en uheldig kombination med en lempfældig kreditkultur.”

Den lempfældige kreditkultur har direktør Niels Valentin Hansen nu i en e-mail til Dagbladet i Roskilde taget ansvaret for.
I foråret indløste direktør Niels Valentin Hansen aktieoptioner for 30 millioner kr – akkurat et par måneder inden bankens kasse var tom. Andre direktører og topansatte har ligeledes indløst millioner af bankens aktier.
Med Valentin Hansen som direktør førte Danmark 8. største bank en meget aggressiv kreditpolitik. F.eks opfordrede man kunder til at låne i banken til køb af bank-aktier med løfter om “et konkurencedygtigt langsigtig afkast”. Alt tyder nu på at de kunder som lod sig lokke af bankens løfter om “konkurencedygtige langsigtig” overskud nu har tabt alle deres penge.
Samtidig har direktørerne i Roskildebanken givet flerciffrede milion-lån til kapitalistiske erhvervsspekulanter som var blevet nægtet lån i andre banker.
Det er ikke første gang at den statskapitalistiske Nationalbank griber ind for at redde finanskapitalen ud af dets krise og falitter. Det skete også da Landmandsbanklen krakkede i 1920´erne. Den kapitalistiske bankrise fortsatte og i 1924-25 gik Danmark 4. og 5. største bank konkurs uden at det fik de “alvorlige finansielle” følger som direktør Bernstein påstår en konkurs for landets 8. største bank idag ville få hvis Nationalbanken ikke havde reddet banken.

Roskildebankens fallit og det politiske indgreb gennem Nationalbankens overtagelse bekræfter endnu engang at kapitalismen ikke kan stå på benene uden statslig hjælp.
Kapitalisterne kan altså ikke klare sig uden statstøtte, dvs arbejderklassens skattekroner i længere tid – selvom forskellige højre og venstreliberale politikere og ideologer påstår at den “liberale kapitalisme” – det vil sige det “frie kapitalistiske marked ” – kan sikre både økonomisk fremgang og velfærd for arbejderklassen – uden statsstøtte ?
Det har den ikke kunnet siden krakket på Wall Street i oktober 1929 –
Siden da har kapitalisterne og det klassesamfund som de hævder er “verdenshistoriens mest fremskredne” kun overlevet med hjælp af statsstøtte i den ene eller anden form, samtidig som paramilitære og politi-styrker står klar og er blevet sat ind når kapitalen ikke har kunnet klare sig i klassekampen mod arbejderklassen. Fortsættes . . . DEL II

Samtlige borgerlige og socialdemokratiske partier i Folketinget støtter Bernsteins overtagelse af Roskilde Bank med socialdemokraten Hækkerup som en af de ivrigste forsvarere.

SVENSKA: Dansk riksbank tar över Roskilde Bank
25 augusti 2008 – 18:48
Danmarks riksbank, Nationalbanken, tvingas att ta över Roskilde Bank i en räddningsaktion. Orsaken är att ingen vill köpa den krisdrabbade banken.
Övertagandet, som beräknas kosta 4,5 milliarder danske kr, innebär att de över 30.000 aktieägarna med stor sannolikhet förlorar sina pengar.
Nationalbanken ställde så sent som i juli ut en garanti på 750 miljoner danska kr och meddelade samtidigt att verksamheten var till salu.
Kraftig utlåning, dålig kreditvärdering och förluster ledde till krisen.

KIlder: Berlingske t. + DR-P1Business:Interview: “Roskildebank tog kunder fra os med hvad der i bankkredse bliver kaldt “fuldstændig urealistiske tilbud om lån ” …..

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s