Barclays opkøber “juvelerne” i Lehman Brothers til discountpris

     I løbet af bare en uge er USA´s to største offentligt styrede boligkreditinstitutioner blevet nationaliseret, angiveligt for at “redde den kapitalistiske verdensorden” samtidigt som det konkurstruede forsikringsselskab AIG har fået milliardkreditter af staten for at at redde “økonomien” samtidigt som USA´s nationalbank Federal Reserve sammen med Eurolandenes centralbank ECB og Bank of England pumper hvad der svarer til en billion dvs over tusind milliarder kroner ind på markedet for at forkæle finanskapitalen med likvider.
Det bekræfter den kommunistiske analyse at kapitalismen ikke kan klare sig uden omfattende statslig hjælp selvom der stadig er et par højre- og venstreliberale økonomer og politikere der snakker om “kapitalismens frie markedskræfter sikrer velstand og velfærd for alle”.
I modsætning til Bear Stearns, AIG samt de offentligt støttede realkreditinstitutioner Fannie Mae, Freddie Mac blev Lehman Brothers overladt til de “frie markedskræfter”, sjakalerne og andre kapitalistiske rovdyr og vampyrer i finansjunglen. En af konkurrenterne hedder Barclays. Den britiske bank overtager Lehman-bygningen i New York og hele Lehman´s afdeling for fondshandel og investering på kapitalmarkedet i Nordamerika.
Finanskapitalen bag Barclays betaler en discountpris på 1750 millioner dollar for virksomheder som er vurderet til 72 milliarder dollar , altså ca 40 gange så meget. Barclays formand Robert Diamond kalder overtagelsen for “en chance for livet”. – (lifetime chance)
Barclays er selv såret af finanskrisen og måtte afskrive hele £2.4 miliarder (pund) godt 25 billioner kr af bankens aktiver i det første halvår 2008. Konkurrenten Royal Bank of Scotland afskrev endnu mere : £5.9 milliarder – som en følge af finanskrisen der blev udløst af “subprime”-kreditsystemets sammenbrud da priserne på det kapitalistiske boligmarked begyndte at falde i USA sidste år.

Barclays fik tidligere i år omfattende finansiel hjælp fra kapitalistiske stater og selskaber i Asien på £4500 millioner pund. Det var den arabiske oliestat Katar, “Temasek Holdings of Singapore”, “China Development Bank” og Japans Sumitomo Mitsui Banking Corporation of Japan som købte andele for omkring 47.000 miliarder =47 billioner kr.

Hvem betaler kapitalismens finanskrise ?

Først og fremmest arbejderklassen betaler gennem massefyringer i den produktive sektor og boligbygeriet som mindsker – og stigende inflation især på fødevare og opvarmning, brændsel og huslejer samtidig som skatterne for arbejderklassen forhøjes.
Idag fortæller hjælpeorganisationer bl.a i New York at køerne foran deres “folkekøkkener” hvor de uddeler billig mad til trængende vokser – i stadig større udstrækning er det folk som har arbejde, men som ikke har råd til at spise sig mætte pga lave lønninger og den kapitalistiske inflation
Den kapitalistiske finanskrise mærkes f.eks i Staterne for lejere der bor i ejendomme – hvis ejere ikke har “opfyldt deres låneforpligtelser” til de kapitalistiske storbanker – De kapitalistiske ejere af storbankerne har skruet tommeskruerne på de “kunder” som har “misligholdt” deres kreditvilkår og kræver tvangsauktioner for at sikre finanskapitalens profitter.
I den kapitalistiske jungle er det de fattigste og mennesker i bunden af den kapitalistiske samfundspyramide – der betaler den højeste pris for kapitalens mislykkede forretninger – Udover de millioner af hjemløse i de Forenede Stater rammer “markedsjunglens kapitalistiske love” de millioner af amerikanske familier der af finanskapitalen blev lokket af drømmen om at bo i “eget hjem.
Subprime-lånemarkedet udviklede sig til et af den kapitalistiske verdens største spekulationsobjekter som både europæisk,kinesisk og arabisk kapital investerede i. Dette gigantiske kreditcirkus – som har været medvirkende til “de store vækstrater i både amerikansk og kinesisk økonomi” – er i realiteten kollapset. Og ingen kan idag komme med et bud på omfanget af hvor store beløb der er “tabt” – i finanskapitalistisk spekulation. –

Finanskrisen har udviklet sig til en fødevarekrise – pga kapitalistisk spekulation og underproduktion – også i en af den kapitalistiske verdens finansmetropoler og en af verdens rigeste byer : New York:Millioner overlever ved hjælp -af -suppekøkkener og velgørenhed

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s