Nyt statsindgreb i USA:Konkurs-truet forsikrings-gigant låner 85 milliarder skattedollar

17.September 2008 –

AIG – et af verdens største forsikringsselskaber kan ikke klare sig på “det frie marked” længere og er i realiteten et fallitbo efter at de kapitalistiske aktiespekulanter har vraget aktien i et omfang der fik værdien af selskabet til at styrtdykke. AIG-aktien er faldet med 92 % af værdien for et år siden, men i realiteten er AIG vurderet til til 1000 milliarder eller en billon dollar – Blandt andet har selskabet en indkomstgivende flåde af fly som leases ud.

Nu “reddes” forsikringsselskabet American International Group (AIG) altså fra at gå konkurs gennem et “superlån” på 85 milliarder dollar fra nationalbanken Federal Reserve (Fed). Blandt sine kunder har AIG en tredjedel af USA´s rigeste på Forbes liste

Præsident George Bush: Ja til statslån til AIG´s fallitbo

  Bush-regeringen som har været fortaler for de “frie markedskræfter” i den kapitalistiske økonomi griber nu igen ind for at forhindre at disse “frie markedskræfter” skaffer sig af med en “syg konkurrent” som det hedder i kapitalistisk markedsterminologi.

I og med lånet overtager Fed mere end 80 procent af AIG. Forhandlingerne som udspillede sig tirsdag aftens sidste timer giver nationalbanken lånepant i alle forsikringsselskabets aktiver opgav New York Times og tv-kanalen CNBC som citerede forhandlere.

  FED forsvarer den statslige milliard-indsprøjtning i AIG med at selskabet risikerede en “uordnet konkurs” som sammen med det “allerede svage finansmarked kunne skade den internationella økonomi”.
Dermed bekræfter Bush-regeringen at kapitalismen ikke kan klare sig uden omfattende statslig hjælp; trods den højre- og venstreliberale snak om “kapitalismens frie markedskræfter sikrer velstand og velfærd for alle”.
   De “frie markedskræfter” gjaldt for Lehman Brothers som i går blev overladt til sjakalerne og andre rovdyr i finansjunglen. Finanskapitalen bag den britiske Barclay-bank overtager Lehman-bygningen i New York og hele Lehman´s afdeling for fondshandel og investering på kapitalmarkedet i Nordamerika.
Barclays betaler en discountpris på 1750 millioner dollar for virksomheder som er vurderet til 72 milliarder dollar , altså ca 40 gange så meget. Barclays formand Robert Diamond kalder overtagelsen for “en chance for livet”. – (lifetime chance)
  Mens George Bush sagde nej til at hjælpe Lehman godkendte han i aftes Feds milliardlån og forsvarede statsindgrebet med at det : “fremmer stabiliteten på finansmarkedet”.
Måske hænger Bush-regringens underskrift på lånet til AIG lige så meget sammen med at forsikringsselskabet har en tredjedel af de 400 rigeste amerikanere blandt sine kunder (ifølge Forbes liste.)

Nationalbanken´s overtagelse af AIG

Aktiverne i i AIG er vurderet til en billion dollar – mere end ti gange så meget som lånet hos Fed. Blandt andet har selskabet en flåde af flyvemaskiner for leasing. Spørgsmålet der rejser sig er naturligvis: Hvad har flyvemaskiner med forsikringer at gøre ?

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s