USA: billionregning til skatteyderne udskrevet af Bush-regeringen

19.Sep. 2008 -16:32

“Main Street” skal betale for Wall Streets spekulation og fejlinvesteringer

USA´s finansminister Henry Paulson bekræftede idag på en pressekonference i forbindelse med den bebudede kriseplan som blev lanseret, at staten hjælper den kriseramte finanskapital ud af krisen ved at opkøbe de enorme beløb i de afskrevne bolig- og forbrugskreditter.

På pressekonferencen fremhævede Paulson at “redningspakken” kun var det første av flere skridt som skal tages for at “amerikansk økonomi og verdensøkonomien skal komme ut av den finansielle krisen.”
USAs finansminister Henry Paulson fremlægger endnu en “redningsplan” for den kriseramte finanskapital.
Ifølge det som har kommet frem indtil nu så opkøber den amerikanske stat de millioner af lån , f.eks “subprimelån” og andre lån som de kapitalistiske kreditinstitutioner har afskrevetog på den måde “tilføre markedet milliarder i frisk egenkapital”.
På spørgsmål fra journalister indrømmede Bush-regeringens finansminister Paulson at der er tale om “hundrevis af milliarder dollar fra staten”.

Regningen for hele operationen er det amerikanske skattebetalere som må betale. Derfor må amerikanerne – ifølge finansminster Paulson – forberede sig på stigende skatter fremover.
Bush-regeringens gigantiske redningsaktion som skal betales af skatteyderne – støttes af Centralbankchef Ben Bernanke og “oppositions”-partiets “Demokraternes” leder i parlamentet, Nancy Pelosi.
Det sker gennem at regeringen overtager alle misligholdte boliglån fra de kapitalistiske finansinstitusjoner i USA og placerer dem in statslig fond.
Dette skete også i 1930, gennem oprettelsen af det statslige selskab Home Ownes Loan Corp. Kort tid efter krakket på Wall Street i oktober 1929

USA´s præsident Georg Bush appelerede idag til at støtte krisepakken “på tværs af partiskel”. Den aktuelle plan ligner en statsindgreb , som blev iværksat af Reagan-regimet i slutningen af 1980´erne hvor kapitalismen også var i krise –
pga omfattende spekulation og tvangsauktioner på boligmarkedet – den såkaldte «savings and loand-krise». Reagan-regeringen opkøbte de forfaldne boliglån for at redde de konkurstruede finanskapitalister og placerede de udestående kreditter i Resolution Trust Corppp . Den gang løb regningen til skatteyderne op i mellem 3- og 400 milliarder.
Regningen denne gang bliver betydeligt større. Både politisk og økonomisk.
Allerede nu står det klart at den tillid som USA kunne regne med i Kina,Japan i de arabiske lande er klart svækket . Svækket politisk og militært pga krigen imod Afghanistan og Iraks folk og den stærke modstand supermagten møder fra 2001 til idag. Tidligere i år blev USA´s marionet-regime i Grusien/Georgia ydmyget da russiske styrker knuste Saakasvili-regimets forsøg på at indtage Syd-Ossetien med vold. Det skete bare nogle måneder inden USA´s europæiske Nato-allierede (Tyskland og Frankrig) havde nedlagt veto mod at optage Grusien og Ukraine i militæraliancen Nato.

Panikken på Wall Street og den kapitalistiske finanskrise er det foreløbige klimaks for USA´s økonomiske krise. Den amerikanske finanskapital er i realiteten bankerot. Og sidder fast i en skruestik af ubetalte boligkreditter, stigende renter og manglende likvider. Bushregeringen har i flere omgange efter at krisen på det kapitalistiske kreditmarked brød ud sidste år – stadig mere febrilsk – grebet ind ikke mindst fordi det er tilliden til hele USA´s kapitalistiske økonomi og dermed tiliden til dollaren som verdensvaluta der står på spil . . . . :

– Det amerikanske boligmarked udgør cirka 12.000 milliarder dollar altså omkring 71 billioner kr – svarende til 31 gange Norges årlige GDP (som er 2.288.693 millioner kr). Af dette udgør subprime-kreditterne cirka 25 procent, det vil sige 3.000 milliarder dollar – næsten 18 billioner kr. Hvis krisepakken går igennem er det et statsindgreb der bliver mange gange større end den i 1980´erne. Hvem skal betale denne regningen ? Skal de utstede statsobligasjoner? Hvem vil købe dem ? spørger makroøkonomen Shakeb Syed på norske Handelsbanken´s Capital Markets til TV2-Norge.
De håber sikert at kineserne eller arabiske kapitalfonde kommer deres amerikanske allierede til hjælp eller måske den statslige norske eller russiske oliefond. * * * * *

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s