Rusland får støtte fra nabostater i konflikten med Saakasjvili-regimet og USA

6.September 2008 *

Efter Grusien-krigen : Nyt nederlag for USA og Saakasjvili-regimet i Tbilisi : Den euroasiasiske samarbejdsorganisation SJoS støtter Rusland i konflikten med Saakasjvili-regimet i Tbilisi

Deltagerne i den så kaldte Shanghai-gruppes (Shanghai Cooperation Organisation) SJoS møde i Dusjanbe i den tidligere Sovjetrepublik Tadzjkiistan “udtrykte dyb bekymring over situationen omkring Sydossetien og støtter Ruslands aktive rolle for at fremme fred i regionen”, rapporterer nyhedsmedierne
I udtalelsen fra Shanghai-gruppens møde hedder det :

SJoS (SCO)´s) medlemsstater byder underskrifterne den 12 august i Moskva af de seks principer for en løsning af konflikten i Sydossetien velkommen og støtter Ruslands aktive rolle for at fremme fred ogh samarbejde i regionen”, bliver det betonet i dokumentet.

Faktum er at de kapitalistiske Nato-stater ikke støtter de seks punkter, til trods for at de ble forhandlet frem af Nato- og EU-landet Frankrig. I FN har Frankrig fremlagt et forslag som kun indeholder de to første af de seks punkter. Og . . . . altså udeladt de sidste fire punkter i den fredsopgørelse som Frankrig selv har forhandlet frem. Hvorfor ? Skyldes det at Grusiens Præsident Saakasjvili hele året har nægtet at skrive under på en aftale hvor han forpligter sig til at løse konflikten med sydosseterne skal løses uden vold ?

I selve sagen er SCO´s udtalelse derfor en støtte for Rusands position.

SJoS´s reaktion kan bedømmes som forsigtig, eftersom erklæringen ikke kommenterer den russiske anerkendelse af Abchaziens og Sydossetiens uafhængighed som intensivt er blevet diskuteret internationalt.

I organisationen indgår Kina, Rusland, Kyrgyzstan, Kazakstan, Tadzjikistan og Uzbekistan – alle tidligere Sovjetrepublikker ligesom Grusien. Iran, Indien, Mongoliet og Pakistan deltager som observatører. Også Irans præsident Ahmadinejad – som uden ophold er udsat for en hysterisk
bagvaskelseskampagne i de kapitalistiske Nato-stater – deltog i mødet. Han benytede lejligheden til at byde forsamlingen på en svidende opgørelse med USA´s bombningar af Afghanistan. Afghanistans præsident Hamid Karzai som deltog som hædersgæst ved mødet, er ganske vist USA´s klient men han har også protesteret mod de amerikanske bombardementer. Nu fik han omverdenens støtte for dette. På mødet deltog politikere og ledere for lande som samlet udgør mere end halvdelen af menneskeheden.

5. september sammentrådte så ODKB – som er SNG´s militære parallellorganisation i Moskva og da blev Grusien/Georgien spørgsmålet rejst igen.

Hvideruslands præsident Aleksander Lukasjenko foreslog at ODKB – som er SNG´s , altså Uafhængige Samfunds Sammenslutning –  et forum for en række tidligere Sovjet-republikker – skal tage et enigt standpunkt. I ODKB indgår Azerbajdzjan, Armenien,Grusien(Georgien), Kazakstan, Rusland, Tadzjikistan, Hviderusland, Kyrgyzstan og Uzbekistan,

Tidligere Sovjet-republikker ODKB støtter Rusland

Fredag den 5.september trådte ODKB – Organisationen for aftalen om kollektiv sikkerhed så sammen Præsidenterne for Rusland, Armenien, Hviderusland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan og Uzbekistan – lande med sammenlagt pmkring 70 procent af det tidligere Sovjets folketal – mødtes i Kreml for blandt andet at diskutere situationen i Kaukasus.
Efter mødet underskrev deltagerne en deklaration om udviklingen i Kaukasus hvor det heder at man deler Ruslands opfattelse om hvordan konflikten i Sydossetien er opstået og udviklet sig og støtter “Ruslands aktive rolle for at fremme fred og samarbejde i Kaukasus”. Georgien/Grusien anklages for “militære handlinger i Sydossetien som har ført til mange civile offrer, dødsoffrer blandt russiske fredsbevarere og en alvorlig humanitær katastrofe”. Desuden støtter ODKB det russiske forslag om våbenembargo mod Saakasjvili-regimet.
Ved Shanghai-organisationens topmøde i Dusjanbe den 28 augusti fik Rusland forsigtigt støtte fra sine partnere i Asien, inklusive Kina. Men fra sine nærmeste militære allierede får Rusland et mere langtgående støtte selv om der intet bliver udtrykt i skyldsspørsmålet , som overlades til de enkelte stater.
“Landene i ODKB forbinder sig til at støtte hinanden i tilfælde af et angreb på et af dem. Og de støtter Rusland i det skridt for at afværge angreb på sine soldater”, forklarede vice-direktøren for SNG-institutet Vladimir Zjarichini i et interview med RBC Daily . Hvad angår anerkendelsen af Abchazien og Sydossetien ligger det spørgsmål udenfor organisationens sagsområder. Akkurat som Spanien, Grækenland og Rumænien ikke har anerkendt Kosovo´s ensidige selvstændighedserklæring selv om de er Nato-medlemmer – kan der findes forskellige linjer i den “postsovjetiske lejr”, mener Zjarichin.
På ODKB-mødet blev det også beslutet om at udvikle et fælles kommandostruktur for ODKB´s styrker.
Kilder:polit.ru28/8 * rbc 5/9

 

FAKTA om SNG: SNG´s Uafhængige Samfunds et forum for en række tidligere Sovjet-republikker.

ODKB (CSTO i engelsk forkortning) – er SNG´s  militære parallellorganisation.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s