Spanien i krise: Massefyringer i bilindustrien

2.oktober 2008
MADRID (. . . ) /Idag kom der endnu flere alarmerende nyheder om omfanget af den kapitalistiske krise i Spanien:
De offcielle arbejdsløshedtal er nu oppe over 11 %. Dermed har den spanske kapitalisme overhalet Polen som tidligere havde EU´s højeste officielle arbejdsløshedstal. Godt nok er Polens arbejdsløshedstal først og fremmest blevet “forbedret” ved at to millioner arbejdsløse er udvandret til andre andre EU-lande siden EU-medlemskanbet i 2004. Andre millioner er udvandret til USA og andre lande inden Polens EU-medlemskab.

Bølge af massefyringer i Spaniens bilindustri

bilde

 

Amerikanske Ford og General Motors planlægger massefyringer i Spanien efter at bilsalget i landet raser.

Kapitalismens krise slår fuldt ud mod bil-branchen i Spanien .

10.September 2008 –
Salget af fabriksnye blier faldt i august med 41 prosent, og dette får flere av bilfabrikantene til at slibe sparekniven

Ford vil opsige op til 1300 af de 7000 ansatte ved fabrikken i Valencia-regionen, mens General Motors (GM) vil fyre 600 ansatte ved fabriken i Zaragoza.

Ingen av selskaberne har været villige til at kommentere ryktene.

Flere må bløde

Tidligere onsdag blev det kendt at Renault opsiger hele 6 tusind af sine ansatte i Frankrig og resten av Europa.

Også spanske Seat, som er ejet af den kapitalistiske Volkswagen-konsern, har besluttet at skære ned på produktionen af enkelte modeller, men foreløpig uden at nogen skal miste jobben.

 Oveni krisen på det kapitalistiske finansmarked, på boligmarkedet og nu i bilindustrien kommer der nu tal der viser at den kapitalistiske krise også slår hårdt mod Spaniens omfattende turisterhverv. >>>>>>>>

Turistene svikter Europa

bilde

10.Sep.   2008   11:12 

Økonomiske nedgangstider har ført til at turisterne svigter de store feriedestinationer i Europa. Værst er det for Spania.


Kredittkrise og økonomiske nedgangstider svider for turistnæringen, skriver Dagens Næringsliv (DN).

– Det er tydelig at det ikke rejses lige så meget som før. Der er en flora av rabatter og tilbud på rejser, sier Brusselturist William Worth til DN.

Nedgang i Tyskland

Inntægterne til både tyske restauranter og tyske hoteller har sunket i løpet av årets første seks måneder.

Det blir forventet 1 prosents nedgang ved årsslutt.

– Nedgangen skyldes dårligere økonomiske tider. Folk har mindre penger at bruke på ferie, siger Matthias Meyer i den tyske bransjeorganisasjonen Dehoga til DN.

Værst i Spania

I alle de store europeiske turistlandene peker pilen i samme retning. Italia og Frankrig rapporterer om en lignende nedgang, men aller værst er det for Spania.

Spania er en av de europeiske lande som merker kredittkrisen mest.

Den spanske turiststrømmen har sunket med otte prosent i juli, og turistindustrien er i krise.

Den økonomiske nedgangen har ført til at flere har valgt at legge ferien til hjemlandet.
SAMTIDIG viser tal at hussalget i Spanien faldt med 34,4 procent i årstakt i maj efter en nedgång på 7,1 procent i april.

Det rapporterade det nationella statistikinstitutet INE ,mandag, skriver Thomson Financial News.
Under maj solgtes godt 50 tusind huse (50.161). Statistiken viser også nedgang for boliglånene i maj, 40,4 procent i årstakt till 10,48 miljarder €uro, sammenlignet med minus 13,8 procent i april.
 

Kapitalistisk recession truer Spanien´s folk

4.August 2008 –
Antallet personer som er registrerade arbejdsløse nåede den højeste niveau i de sidste ti år da statistiken for juli blev offentlig mandag. En time senere kom der tal der viste at det tågede begreb “forbrugerttilid” nåede et nyt bundniveau. Spaniens finansminister Pedro Solbes siger nu at han ikke kan udelukke en recession.
Det skriver Thomson Financial News.
I et interview som blev offentliggjort i avisen El País så sent som søndag sagde Pedro Solbes at han ikke kunne se tegn på at Spanien går ind i en kapitalistisk recession.
“Vi tror inte på någon recession”, lød det da.
Men mandag – i et interview på statslig spansk radio sagde Pedro Solbes at en recession er mulig, måske med begyndelsen sent i år.
“Det fjerde kvartal kan stille os overfor besværligheder, afhængigt af hvordan tingene udvikler sig. . . man kan aldrig udelukke noget man bør arbejde med”, sade Pedro Solbes.”

En recession er to efter hinnanden følgende kvartal med fald i den kapitalistiske økonomi,

Antalet nye arbejdssøgende og ansøgninger om Arbejdsløshedsunderstøttelse, som normal falder i juli i Spanien, steg med 36.492 personer til sammentalt 2 millioner 430 tusind.
Næsten to ud af tre “fyringer” er sket i den kapitalistiske byggesektor som bl.a i kraft af den omfattende kapitalistisk spekulation, statskapitalistisk rente langt under inflationen i kombination med “derugeleringer” af kreditmarkedet bl.a i form af afdragsfrie “flexlån”, “swapkontrakter” osv har været igennem et “boom” det sidste årti.
Den spanske arbejdsløshed ligger nu på den højeste niveau siden april 1998.

Spaniens krise ryster hele €uro-zonen
10.Sep. 2008 –
De som så sent som i foråret argumenterede for at den økonomiske udvikling i Europa ikke skulle kobles efter det som kaldes det kriseramte “amerikanske økonomiske lokomotiv” begynder nu at indse at de har taget fejl af omfatningen af kapitalismens krise og systemets antagonistiske modsætninger. Dele af “euro-toget” ser rigtigt vakkelvornt ud, fremfor alt de mindre udviklede kapitalistiske €uro-stater :Portugal, Italien, Grækenland og Spanien. Værst er situationen i Spanien hvor kapitalismens økonomiske hjul nu rent ud risikerer at trille af det kapitalistiske tog , hvilket vil true hele euro-projektet med at køre af sporet.
– – – – – — – – — – – – — – —
For det er åbenbart, at det ikke bare er USA som har pumpet en kapitalistisk boligprisbobble op hvor underskuddet i de kapitalisiske bankers realkreditter vil blive en hård prøvesten for det finansielle system. OGSå i Europa ser det meget vakkelvornt ud på mange markeder. I Storbritannien er husprisraset allerede ett faktum, men også andra boligmarkeder går mot en till synes uundgåelig dyb krise. I eurozonen er det framfor allt Irland och Spanien som har oplevet en kunstigt opblæst “bobble ” i boligbyggeriet uden sidestykke. Der venter nu hvad kapitalens regnedrenge kalder “en stor og smertefuld korrigering”.
Advarselslamperne omkring den spanske økonomi har blinket rødt lige siden den globale finanskapitalistiske krise brød ud for godt et år siden. For hvis den amerikanska økonomi er i “ubalance” er det ingenting mot Spaniens. Det spanska bytesbalansunderskottet ligger på en nivå som motsvarar 10 procent av BNP och de spanska husstandes og virksomheders, (udenfor banksektoren), gældssættning ligger langt over gennemsnittet for euro-zonen.
For de kapitalistiske virksomheder svarer den finansielle gæld til omkring 120 procent av Spaniens BNP; sammenlignet med eurozonens 70 procent (gennemsnit) og for de spanske husstande omkring 80 procent av BNP mod euro-snittet på 50 procent.
En meget stærk drivkraft for det stadigt vioksende gældsbjerg har været de i Spanien, liksom på Irland ekstremt lave realrenter siden euron blev indført i 2002. Faktum er at de spanske realrenter var negativa fra eurostarten till efteråret 2006.
Denna eksplosion i gældssættning har motsvarats av ett frenetiskt fastighetsbyggande på tillgångssidan. Den spanska fastighetsmarknaden så också ud til at være en motsvarighet till det Eldorado som spanska erobrere var på jagt efter i Amerika for 500 år siden.
For prisopgangen på boliger i Spanien har været på samme niveau som eller til og med højere end de hedeste områder i USA, som det sydlige Californien og Florida hvor priserna nu er faldet med oppemot 40 procent sedan toppen.
Også produktionen av nya spanska boliger har varit ekstremt stor. I fjor blev næsten en million (800 tusind) nye boliger færdigbygget i Spanien, vilket kan sammenlignes med USA, hvor folketallet er næsten syv gange større end i Spania, hvor nyproduktionen av boliger i årstakt toppede med omkring 1,4 miljoner under årerne 2005-2006.
En ekstem “masseimport” af arbejdskraft og anden invandring, næsten fem millioner siden 2000, samt att runt en femtedel av de nya boliger er solgt som ferieboliger til nordeuropéer og ikke mindst brittiske statsborgere har absorberat en stor del av nyproduktionen. Men såvel immigrationsbølgen som denne feriehus-efterspørgsel er igang med at gå iu stå.
Den spanska økonomin er også begyndt at vakle. Væksten faldt til 0,1 procent (1 promille) under årets andet kvartal. Priserna på boliger er begyndt selvom om noget større ras endnu ikke er synligt i den officiella statistiken.
Enligt Spanienan-alytikern Edward Hugh, knyttet till den alltmer uppmärksmmade makrobloggen RGE Monitor, er det högst troligt att prisstatistiken inte visar den verkliga utvecklingen, då den bygger på de initiala utgångspriserna och inte de verkliga avsluten. Enligt Edward Hugh finns det också många intressenter som ikke vill veta av det verkliga tillståndet. Kollapsen for det kapitalistiske ejendomsselskab Martina Fadesa som måtte forlange beskyttelse fra sina kreditgivare i mitten av juli var imidlertid den førsta store revne i den kapitalistiske €urostat Spaniens facade.
Byggekonsernen med gældsposter på omkring 40 milliarder kroner er den størsta konkurs i Spaniens historia.
Det har kastat ett stort mørke over den den kapitalistiske byggesektor i landet hvor antalet påbegyndte boliger faldt til en fjerdedel sammenlignet med det “krisefrie” 2006. Enligt Hugh uppgår bankernas samlade exponering mot den spanske byggsektorn till någonstans mellan 2 og 3 billioner (2 tusind til 2500 milliarder) kronor. I samma storleksordning er dessutom exponeringen mot fastighetssektorn och utestående obligationer, fram för allt så kallade ”cedulas hipotecarias”.
Selvom de hurtigt voksende tab i Spanien kapitalistiske banksektor endnu har været relativt små, er det svært at se hvordan  de spanske finansielle institutioner skal kunne undvika att gå ned på tælling. Edward Hugh sætter spørgsmåltegn ved om den spanska stat er kababel att håndtera problemen på egen hand.
Den europeiska centralbanken ECB och eurosamarbetet riskera at blive sat på en hård prøve hvis de finanskapitalistiske
domino-brikker begynder at falde på den iberiske halvø. Mange nationaløkonomer vil nedtone disse problemer gennem at henvise til at Spaniens BNP bara er 12 procent av €uro-områdets.
Men den “spanske syge” findes i flere lande, som i giganten Frankrig til mindre Irland og den minste Cypern – samtidig som de kapitalistiske økonomier verden over bliver kvalt af det kvælertag som finanskapitalen holder økonomierne i for at sikre profitterne.

Den første test kommer allerede i løbet af efteråret når store volymer af  såkaldte ”cedulas” ska refinansieres på den kriseramte kapitalistiske kreditmarked i Europa.

Læs videre: Kapitalismens krise i Spanien et nederlag for både den “regulerede” socialdemokratiske og den “deregulerede frimarkeds” kapitalisme.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s