USA: Industriproduktionen styrtdykker. 4,5 % nedgang på et år

 Oktober 2008 _  Den kapitalistiske industriproduktion faldt med 2,8 procent i september i forhold til august og oplever dermed sit største fald siden 1974. Det viser statistikken i en rapport fra USA´s nationalbank FED – Federal Reserve.
På tolv måneders sigt ligger den kapitalistiske industriproduktion nu 4,5 lavere end ved samme periode i fjor.

Det er langt under hvad de kapitalistiske regnedrenge og analytikerne bl.a Dow Jones Newswire havde ventet, nemlig at industriproduksjonen ville falle med 0,8 prosent.

To orkaner, strejker og usikkerhed på arbejdsmarkedet får skylden.

  De kapitalistiske industriers kapacitetsutnyttelse faldt samtidig med 2,3 prosentpoeng til 76,4 prosent. Dette er også et langt større fall end kapitalens regnedrenge og analytikerne havde forudspået. Snittet i perioden fra 1972 til 2007 ligger på 81 prosent.

De reviderede tal for industriproduksjonen i august blev blev revideret til et fall på 1 procent. Kapacitetsudnyttelsen forblev uændret på 78,7 prosent.

– Orkanene Gustav og Ike og en strejke ved en av de største civile flyproducenter havde en betydelig indskrænking på produksjonen, skriver Federal Reserve.

27.000 maskinarbejdere på Boeing-flyfabrikkerne i Washington state, Kansas og Oregon var i forrige måned i en strejke for at forbedre de ansættelsesvilkår som den statstøttede flymonopolgigant Boeing tilbyder arbejderne. Kapitalen bag Boeing forsøger at presse lønningerne gennem at outsource dvs at “licitere” dele af produktionen ud  af Boeing-fabrikkerne til underleverandører hvor arbejderne er dårlige organiserede og hvor de kollektive overenskomster som Boeing har skrevet under på ikke gælder.
Men i FED´s rapport lægger man ikke skjul på at orkanuvejret fik den største indvirkning på industriproduksjonen. Totalt svækkede de to orkaner produksjonen med 2,25 prosentpoeng, mens streiken får skylden for svækkelsen med 0,5 prosentpoeng.

Industrial production/capacity utilization – USA

Industriproduksjonsindeksen er et mål på den fysiske produksjonen, i volume , fra industri, bjergværk og energiforsyning. Det siste elementet kan svinge mye fra måned til måned, avhængigt av vejret.

Tallet som angives er sæsonjusteret, og i USA fokuseres det på ændring fra foregående måned.

 

Arbejderklassens realløn falder

3.OKT: 2008 – 16:14
I september steg den gjennomsnittlige timelønnen med 0,03 dollar til 18,17 dollar. Det tilsvarer en økning på 0,16 prosent og ligger under analytikernes forventninger på 0,3 prosent. På ett år har timelønnen økt 3,4 prosent, og viser at arbejderklasssen ikke har været i stand til at tilkæmpe sig højere løn i et vanskelig arbeidsmarked.

Den gennomsnittlige arbeidstid faldt 0,1 timer til 33,6 timer, mens analytikerne ventet her at arbeidsugen ville ligge fast på 33,7 timer.

Industrien ramt af krisen
Ifølge det amerikanske arbeidsministerium har orkanen «Ike» ikke haft nogen invirkning på ledighetstallene.

Blandt sektorene som blev hårdt ramt av nedgangen i beskæftigelsen er den vareproduserende industrien der 77.000 stillinger forsvant fra lønningslistene. Fremstillingssektoren mistet 51.000 jobber, mens bygg- og anleggsbransjen blir rammet av nedgangen i boligbyggingen, og rapporterer et fall på 35.000.

Lavere offentlig jobbvekst
Blant den mest negative overraskelsen er at beskæftigelsen i tjenestesektoren falt med 82.000 i september. Det er den største nedgangen på over fem år.

Arbeidsintensive tjenester utgjør en stor majoritet av beskæftigelsen og er normalt mer immune for sykliske oppbremsinger enn produserende. Handelsnæringen mistet 40.000 jobber, mens innen finansnæringen falt 17.000 stillinger.

De midlertidige ansettelsene falt med 24.100 og blir ansett som en ledende indikator for den videre utviklingen i arbeidsmarkedet.

Innenfor sundhed og uddannelse blev det en stigning i beskæftigelsen på rundt 25.000, mens sektorer omkring rejseliv og fritid steg med 17.000 stillinger. Hos myndighederne øgede arbejdsstyrken med 9.000 stillinger i september.

FAKTA * * * * FAKTA om “Employment report” en – fra USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er baseret på to forskellige spørgeundersøgelser.

Ledighetstallet er basert på en spørgeundersøgelse som dækker omkring 60.000 husstande. Beskæftigelsen, udenfor landbruget, samt tal for middel-længden af arbejdsugen og timelønnen, er baseret på en rundspørge blandt cirke 375.000 virksomheder.

Markedet lægger normalt mest vægt på undersøkelsen som er gjort blandt virksomhederne, og i den rapporten fokuseres det mest på selve beskæftigelsen. Rapporten inneholder også tal for de forskellige dele af erhvervslivet, og specielt industriudviklingen bliver fulgt nøje.

Tallene for arbejdsugens længde og timelønnen er også indikatorer på om efterspørgselen efter arbejdskraft på det kapitalistiske arbejdsmarked stiger eller synker.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s