Sverige :Største indkomsforskelle i 60 år

4. Februar 2009
STOCKHOLM (LO) Inkomstsforskellen mellem arbejderklassen og andre arbejdende ( hvad der med et misvissende udtryk kaldes lønmodtagere) og den kapitalistiske overklasse er den største i næsten 60 år. Det viser en rapport som LO præsenterer i dag.
Sveriges 200 mægtigste mænd og kvinder havde i gennemsnit indkomster på 5,1 millioner S.kr i år 2007, herunder indregnet indkomster af kapital og erhvervsvirksomhed, hvilket kan sammenlignes med en almindelig industriarbejders årsløn på 280.000 kr. Allermest tjener de højeste chefer i de store svenske kapitalistiske “risiko-kapitalselskaber . For chefer i statslige selskaber , ministerier og medier er niveauerne betydeligt lavere.

> > > > > > > Hundrede gange større løn

Det er hos de økonomiske magthavere ,som i undersøgelsen udgør 50 administrerende (CEO) direktører i erhvervslivet , at de højeste gager findes. Och forskellene stiger.
  De topdirektører som i 2007 i gennemsnit blev betalt med 51 arbejderlønninger i indkomst fik halvt så meget i 1950.
I de ti største risikokapital-selskaber, som i 2007 udbetalte hvad der svarer til 95 industriarbejderlønninger til hver eneste af de højeste chefer,  kunde flere av topcheferne i årene 2003 til 2007 “tjene” flere hundrdede ganger mere end en den almindelige industriarbejder.
De demokratiske magthavere , som i modsætning til de økonomiske magthavere hos storkapitalisterne, er folkevalgte ,dvs de  ledende personer i rigsdag, regering, kommuner, folkebevægelser og hos arbejdsmarkedets parter, tjente i 2007 i gennemsnit syv gange mere end en industriarbejder mod fire gange i 1950.
  Tjenstemænd i regeringskontorerne , myndigheter och kommuner, chefer i universitets- och medieverdenen och ledare for store statslige selskaber, de som kallas de bureaukratiske magthavere, blev både i 2007 og 1950 belønnet med syv og en halv industriarbetarløn.
Langsom ligestilling
Hos de økonomiske magthavere går ligestillingen meget langsom fremad. Inden år 2000 fandtes der ikke en eneste kvinde i den gruppen. 2007 var to af erhvervslivets ledende direktører kvinder.
Blandt de demokratiske magthavere er sedan 2002 30 procent kvinnor.
Blandt de bureaukratiska magthavere er 25 procent kvinnor sedan 2007.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s