Facebook misbruger brugernes “private info” gennem at sælge den videre til kapitalistiske selskaber

5. Februar 2009 – *

Facebook har lokket millioner af mennesker til at afsløre deres inderste tanker og vise deres mest intime billeder for en ukendt offentlighed. Det er sket under slagord som at

“Facebook hjælper dig til at dele og komme i kontakt med personerne i dit liv”

Når først du har lagt dit profilbillede på nettet kan det helt legalt ende i landsdækkende aviser, ifølge en kontroversiel afgørelse i en retssag.
I øjeblikket overvejer Facebook, at sælge dine oplysninger videre til private firmaer, og dermed stiger risikoen for, at dine persondata og dine billeder fra festen i lørdags kommer langt bredere ud og bliver brugt i en helt anden sammenhæng, end du havde forestillet dig, skriver Videnskab.dk.

I strid med menneskeretskonvention

Det viser en afgørelse i en dansk retssag, som ifølge landets førende mediejurist Oluf Jørgensen er i direkte i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMK).
I sagen blev Ekstra Bladet frikendt for at have brugt et billede af en nedringet pige til en artikel om, at “purunge danske piger sælger sig til sex på nettet”.
Pigen havde lagt sit billede på nettet for at deltage i en skønhedskonkurrence på et site, som kopierede billedet over til et erotiske site, hvor Ekstra Bladet fandt det og brugte det i avisen, uden at man ifølge landsretten kunne kalde det krænkende for pigen.
– Her er en pige, som havde lagt et billede på nettet, uden at noget indikerer, at hun ville sælge sig til sex. Alligevel er det den sammenhæng, Ekstra Bladet bruger det genkendelige billede i. Efter min vurdering er det en grov krænkelse, lyder det fra Oluf Jørgensen, afdelingsforstander i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Oluf Jørgensen har gennemgået en lang række danske og internationale domme for at finde grænsen mellem hensynet til pressefriheden på den ende side og privatlivet på den anden. Han vurderer, at dommen er i strid med EMK’s artikel 8 om respekt for privatlivet.
Men når du lægger billeder og andre oplysninger ind på Facebook, er det ikke kun dine venner, der kan kigge med.
For hvis du lægger fotos af familiens yngste ud, får du måske reklamer for bleer. Eller måske risikerer du, at dine feriebilleder bliver brugt i reklamer for charterrejser?
– Lige nu sker det, som vi hele tiden har frygtet, nemlig at Facebook vil videresælge oplysninger om sine brugere, siger jurist i Forbrugerrådet, Anette Høyrup.

Videre-salg af Face-book-brugernes info til det kapitalistiske marked er i fuld gang 

Facebooks ejere har ifølge den engelske avis, The Telegraph, introduceret en ny funktion, som skal gøre det muligt for virksomheder at købe oplysningerne, så virksomhederne efterfølgende kan målrette deres reklamer tilbage mod Facebooks brugere.
Men det bør langt fra komme som en overraskelse, mener Anette Høyrup:
– Vi har jo hele tiden sagt, at de indsamler alle oplysninger, og de har ret til at sælge dem videre til, hvad de vil. Det er jo det, de nu pludselig gør brug af, siger hun.
Facebook har allerede solgt informationer til et globalt jobrekrutteringsfirma, og det amerikanske teleselskab AT&T overvejer at gå på indkøb hos Facebook.
Ikke en god ide
Det kunne ellers lyde som en service at få serveret lige netop de reklamer, der vedrører os som forbrugere, men der er Forbrugerrådet ikke helt enig:
– Nogen vil sikkert synes, at det er en god service at få en reklame om for eksempel en rejse til Thailand. Men hvis det nu handler om nogle oplysning om for eksempel sygdom, at man forsøger at blive gravid, eller at man har en depression, så er det måske ikke så rart, at de oplysning bliver givet videre, siger Anette Høyrup.

Læs også :
Er Facebook en falsk ven?

º º º º º º º º

Kilde:DR/Radioavisen

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s