Sverige: Staten sikrer storbankerne milliardprofitter

Trods gigantiske tab og afskrivinger af lån i Sverige såvel som i en række andre kapitalistiske lande tjener de svenske storbanker milliarder.

Staten sikrer storbankerne milliarder i renteprofitter

Anledningen er at det såkaldte rentenetto – dvs forskellen mellem bankernes ind- og udlåning – stiger, Det skriver den borgerlige avis Svenska Dagbladet (uafhængig konservativ). Ifølge avisen er stigningen hele 19 milliarder kr alene de sidste tolv måneder. Den ellers bank- og kapitalistvenlige avis konstaterer at bankerne kan takke statens støttepakke for at pengene så at sige fosser ind i banken.
Eftersom bankerne ved at de når som helst kan gå med i det statslige garantiprogram har de kunnet forkorte løbetiden på sin finansiering, hvilket indebærer en øget refinansieringsrisiko. Staten har i vis udstrækning overtaget risikoen”, siger Masih Yazdi, analytiker på Finansinspektionen, til avisen. Bankerne udnytter også muligheden for at kræve højere betaling for at låne penge ud i lavkonjunkturen, fremgår det.

Regningen  for den svenske stats hjælpeaktion for at sikre bankerne milliard-profitterne sendes til skatteborger og bankernes kunder der altså alene de sidste 12 måneder har betalt 19 milliarder svenske kroner mere end de er blevet tilskrevet i renter for deres opsparing.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s