Kina: 184 dræbte efter demonstration i Chinjiang-regionen

9.Juli 2009

Konflikten i Kinas Xinjiang-provins er den værste etniske konflikt i 60 år

Det vurderer Kina-eksperten Harald Bøckman ved universitetet i Oslo.
Baggrunden for de voldelige uroligheder i Kinas Xinjiang-region er den anarkistiske kapitalistiske udvikling som Kinas folk gennemlever i disse år. Det er har ført til øgede klasseskel ,mellem arbejderklasen, bønderne og den kapitalistiske overklasse og øgede skel mellem forskellige etniske grupper i dagens kapitalistiska Kina. Det er den egentlige baggrund til volden og gadekampene i Urumqi.

At konflikten mellem etniske grupper, især mellem den oprindelige uiguriske befolkning og etniske indvandrede hankinesere er optrappet er der ingen tvivl om. Situationen er så skærpet at Kinas præsident Hu Jintao afbrød sit besøg i Italien inden G8-topmødet var begyndt og rejste tilbage til hjemlandet.

Det viser udviklingen fra søndagens fredelige demonstrationer i Urumqi – hovedstaden i Chinjiang-regionen – hvor flere tusind mennesker demonstrerede i forbindelse med et drab på to etniske uigure på en fabrik i sidste måned, som udartede med voldelige sammenstød mellem folkegrupperne, væltede politibiler, 150 dræbte og endnu flere sårede. Det er ikke helt klart hvordan den fredelige demo udartede sig til optøjer, med barrikader, angreb på køretøjer og huse og sammenstød med politiet.
Kinesisk Uropoliti konfronterer demonstrerende borgere i Xinjiang-regionens hovedstad Urumqi.

Men det kan se ud til at de voldelige optøjer starter da en gruppe demonstranter — som startede fredeligt — nægtede at følge politiordrer om at fjerne sig . Ifølge officielle medier skal mere end 140 være dræbte og over 800 sårede.
Det som umiddelbart udløste søndagens protester fra uigurerne var drabet på to uigurer på en fabrik i det sydlige KIna i slutningen af juni måned. Drabsmændene var angiveligt hankinesere.
Men egentlig handler protesterne om en langt dybere utilfredshed ikke bare iblandt Kinas otte millioner uigurer.

Mange hævder at de er udsatte for politisk, kulturel og religiøs diskriminering. Kinas kapitalistiske udvikling fordyber de økonomiske og sociale skel mellem klasser og folkegrupper. Uigurerne er utilfredse med at hankineser flytter ind i provinsen og dominerer det økonomiske og politiske liv.
Uigurerne, som udgør omtrent 45 procent af Chinjiangs befolkning på omkring 20 millioner, lever i et område som under to perioder i 1930´erne og 1940´erne var den selvstændige Østturkestanske republik. Da den anden Østturkestanske republik blev oprettet var den under ledelse af blandt andre en uigur med støtte fra Sovjetunionen. Men fra og med 1949 har det østturkestanske område været en del af Folkerepublikken Kina under navnet Chinjiang (Xinjiang)
12 juli 2009 – 19:52
Antallet sårede i hovedstaden Ürümqi viser sig nu – 12.juli – at være betydeligt større end hvad som hidtil har været kendt, rapporterade statslige kinesiske medier på søndag. Myndigheterne vurderer nu antallet kvæstede i gadekampene for en uge siden til 1.680 personer.
Mindst 184 personer er blevet dræbt i den blodigste etniske konflikt i Kina i 60 år.

Kilder: China state media: 140 killed in riots in west * * * * * 129 killed, 816 injured in China’s Xinjiang violence

Det svenske nyhedscenter SVT (~DR) raporterer > > > > > > > :
6 juli 2009 – 19:46
Al trafik var bandlyst, kommunikationen med omverdenen er blokeret og gaderne er fulde af sikkerhetsstyrkor. Stemningen var spændt idag mandag i byen rümqi i den urolige Xinjiang-provins efter at mindst 150 mennesker er blevet dræbt i de blodigste optøjer i flera årtier.
-Hela byen er praktisk taget i undtagelstilstand, fortalte frugtthandleren Yang Yin på telefon til nyhetsbureauet Reuters.
Enligt vittnesuppgifter till nyhetsbyrån AFP ska flera tusen uiguriska invånare ha deltagit i upploppen i söndags.
Den statlige kinesiske fjernsyn viste billeder af mennesker som vælter en politibil, en liggende kvinde som bliver overfaldet med spark og slag og andre sønderbankede og grædende mennesker.
Mindt ottehundrede mennesker skal være skadede og nogle hundrede aresteret.
-Uigurerne kastede sten på trafikanter. De attackerade bara hankineser. Jag så manga mennesker blødende på jorden, sagde en kvinde fra den hankinesiske befolkningsgruppe til AFP. — – –

Skarpe skud – – – —
Den kinesiska regimen lägger skulden för våldsamheterna på uigurerna. Upploppet ska ha iscensatts av den separatistiska rörelsen Uiguriska världskongressen och dess ledare i amerikansk exil Rabiya Kadir.
Men exiluigurer hävdar i stället att den kinesiska regimen överreagerat och skjutit skarpt in i fredligt demonstrerande folkmassor.
-Ungdomarna viftade till och med med kinesiska flaggor för att visa sina fredliga avsikter, säger Mahinour Hazanova, ordförande i Svenska uiguriska kommittén, till TT.
Enligt Mahinour Hazanova var upprinnelsen till söndagens upplopp en händelse i slutet av förra månaden då två uigurer dödades av hankineser på en fabrik i södra Kina. Men egentligen handlar protesterna om ett mer omfattande missnöje bland Kinas otta miljoner uigurer.
Manga hævdar att de är utsatta för politisk, kulturell och religiös diskriminering. Liksom i Tibet finns det klagomål om att hankineser flyttar in i provinsen och dominerar det ekonomiska och politiska livet.
Tvångsförflyttning
-Regimen försöker förbjuda vårt språk i skolorna. De tvångsförflyttar unga uigurer från Xinjiang och flyttar in hankineser i stället. Det var det demonstrationen handlade om. Folk orkar inte leva med pressen längre, säger Mahinour Hazanova.
Sedan helgens våldsamheter är alla sätt att kontakta släktingar och vänner kapade. Telefonlinjer och internet ligger nere. Oron är stor bland de cirka 700 uigurer som bor i Sverige.
-Vi har ont i hjärtat. Man vill bara skrika och berätta, säger Mahinour Hazanova.
Xinjiang är en otillgänglig region med höga berg och vidsträckta öknar. Uigurerna talar ett turkspråk och har närmare band till sina centralasiatiska grannar än till centralmakten i Peking.
Värre än på 60 år
Men de ymniga gas- och mineralfyndigheterna i Xinjiang gör att det är viktigt för den kinesiska regimen att behålla kontrollen över området.
Den senaste tiden har konflikten med den uiguriska minoritetsgruppen ökat och är idag värre än på 60 år hävdar Kina-experten Harald Bøckman vid universitetet i Oslo.
Och söndagens våldsamheter är bara en början, menar Kaiser Abdurusul, uigurisk författare från Xinjiang som nu lever i Enköping.
-Massakrerna vil fortsætte. Det vil ske igen. Folket har inget valg længere. Mange mere ekstrema ræsonerar sådan her : hvis vi venter, dræber de os. Hvis vi kæmper dræber vi også, men da kommer vi i hvert fald i himmelen, siger han til det svenske nyhedsbureau TT.

“FAKTA om FAKTA om Xinjiang/Øst-Turkestan. * * *I den autonome region i det nordvestlige Kina bor 20 millioner mennesker fra 47 forskellige etniske grupper.
Området grænser op til Afghanistan, Rusland og flere centralasiatiske lande.
Omkring 8,3 millioner av befolkningen tilhører den turkmeniske folkegruppe kaldet uighurene, som på grund af den skæve kapitalistiske udviking Kina er blevet stadig mere marginaliseret socialt og økonomisk.
Udviklingen i 1990´erne har for alvor sat de kinesiske turkmeneres sociale og politiske rettigheder på dagsordenen.
Blandt uigurerne findes der radikale nationalistiske grupper som kræver fuldstændig autonomi og dermed løsrivelse fra Folkerepublikken, men flertallet af uigurerne støtter ikke disse radikale gruppers krav, selvom regeringen i Peking beskylder uigurerne for seperatisme og dermed løsrivelse Kina.
Peking-regeringen beskylder både udenlandske og indenlandske kræfter for at konspirerer for at løsrive Xinjiang. Flere uighur-grupper stemples som “terrorister med bånd til al-Kaida”. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – Efter 11.september 2001 var KKP-lederne i Peking hurtigt til at “bidrage” til USA´s “krig mod terror” gennem at udpege “seperatistiske muslimske uigurer” som en “terroristisk trussel”, som skulle bekæmpes med alle midler. Menneskerettsgrupper beskylder på sin side Kina for at utnytte terrorpåstandene for at at slå ned på grupper som kæmper for minoritetens rettigheter.
I april blev to uighurer henrettet, dømt for at have angrepet politiet i Xinjiang fire dager før OL i Peking.
Dissidenten Rebiya Kadeer som blev tildelt Raftoprisen i 2004 for sin kamp for uigurenes rettigheter. Hun og andre eksil-uighurer bliver nu beskyldt for at stå bak uroen i Chinjiang.
Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s