Sverige; Boliggælden nu oppe på halvanden billion kr: fordobbling på fem år :

2.Nov. 2009 – 04:27:03

Svenskerne skylder dobbelt så meget til bankerne end for fem år siden

Stockholm (TT) Menneskers behov for husly er en af kapitalens mest profitable “forretninger”. Samtidigt som byggeriet af almennyttige lejeboliger er blevet udsultet i Sverige, understøttet af EU´s principper om det “frie marked”, og nu nærmer sig nul, tjener de kapitalistiske banker og byggebranchen milliarder på finansiereingen af ejeboliger.
Alene i Sveriges anden største by, Gøteborg står næsten 100.000 mennesker i boligkøen. Særlig arbejderungdommen er hårdt ramt af krisen på det kapitalistiske boligmarked, hvor arbejdsløse bliver diskrimineret og sorteret fra ved tildelingen af lejeboliger. Selv i de almennyttige boligselskaber er kravet til de boligsøgende “fast ansættelse”, dvs de arbejdsløse og mennesker i midlertidige vikarstilinger på forhånd er placeret nederst i køen. Samtidigt som arbejderklassens unge i Sverige er ramt af den højeste arbejdsløshed i EU , efter Spanien hvor arbejderungdommen betaler en endnu højere pris for kapitalismens krise. For unge fra den kapitalistiske overklasse er bolignød og arbejdsløshed intet problem i Sverige. I kraft af forbindelser og den kapital som disse udbytterfamilier har raget til sig , køber man sig ud af bolignøden.
De samlede svenske boliglån er nu fordobblet siden 2004 og stigningen af de kapitalistiske realkreditter udgør nu hovedparten af de kapitalistiske kreditter i landet.
Boilgejernes gæld til de kapitalistiske realkreditinstitutioner er i år nået op på halanden billion svenske kroner – altså et tusind fem hundrede miliarder kr for sine boliger, oplyser Dagens Nyheter.

For fem år sedan var boliggælden 765 miljarder S. kroner.

I september var den årliga stigningstakt godt otte procent, noget mindre end tidligere år.

“Bostadsrätterna”, dvs andelslejligheder driver på utvecklingen. Lån med bostadsrätter som sikkerhed/pant er steget med 200 procent mens lån til villa-bolioger er steget 80 procent.

Alligevel tager boligudgifterne ikke en større andel av husholdsningsudgifterne – 25 procent i år liksom 2004. Men det kan forklares med de lave renter , fra 1, 5% på boliglån til lejligheder

Kilde: Originaltelegram TT

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s