Cuba: 26 mennesker døde af kulde den sidste uge

15 Jan.+ 2010 – 22:55

HABANNA (Granma) – –
Castro-regeringen går nu åbent ud og kommenterer det faktum at 26 mennesker indlagt på et mentalsygehus er døde af kulde i disse kolde januardage: “Vi har noteret et øget antal dødsfald blandt patienterne den seneste uge. Det hører sammen med den lange kuldebølge som er indtræffet“, lyder det fra Castro-regeringen som nu har lovet en “udredning” om hvorvidt hospitalsledelsen har handlet hensynsløst og overladt disse mennesker til sig selv , hvoraf mange er så menneskeligt nedbrudte at de ikke er i stand til at sørge for sig selv.

SVENSKA * * * * 26 mentalpatienter frös ihjäl i Kuba

Kubas regering medgav på fredagen att 26 patienter vid ett mentalsjukhus i Havanna har frusit ihjäl under den senaste veckan. Regeringen utlovar en utredning om huruvida sjukhusledningen brustit i sitt ansvar.
“Vi har noterat ett ökat antal dödsfall bland patienterna den senaste veckan. De hör samman med den långa köldvåg som har inträffat”, sade regeringen i ett uttalande.
När Kubanska kommissionen för mänskliga rättigheter slog larm om dödsfallen i torsdags sade regeringsföreträdare att uppgifterna föreföll osannolika. Enligt människorättsgruppen hade patienterna inte fått tillräcklig hjälp av personalen att skydda sig när temperaturen föll till omkring 5 grader Celsius.
-Många av de här patienterna kan inte ta hand om sig själva, sade organisationens talesman Elizardo Sanchez enligt Reuters.
Han anklagade den kubanska regeringen för “kriminell försumlighet”.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s