Politiet´s hemmelige inlogning på privat Facebook-profil – uden dommerkendelse – bliver en sag for Højesteret

22. april 2011

KØBENHAVN (RITZAU) Danmarks Højesteret skal vurdere, om det var i orden, politiet åbnede
en borgers private Facebook-profil. Politiets begrundelse for den hemmelige og krænkende inloggning på denne borgers Facebook-konto er “mistanker om lovovertrædelser”.

Højesteret bliver nu bedt om at vurdere, om det var i orden, at politiet loggede sig ind på en mands Facebook-profil, fordi han var mistænkt i en narkosag.

Først byretten og siden landsretten har sagt god for indgrebet, men nu har Procesbevillingsnævnet givet sin tilladelse til, at også Højesteret skal høres.

Politiet loggede sig ind på mandens Facebook- og Messenger-profiler med de rette kodeord, som politiet havde fået kendskab til under efterforskningen !

Det skete i første omgang uden en dommerkendelse. Siden godkendte byretten, at politiet kortvarigt havde logget sig ind på Facebook-profilen for at tjekke, om den stadig var aktiv.

“Hemmelig” advokat bag sagen

Den mistænkte selv aner sandsynligvis ikke, at politiet har været inde på hans private profiler. Det er nemlig en såkaldt beskikket indgrebsadvokat, der har indbragt sagen for Procesbevillingsnævnet.

Advokatens identitet er i princippet hemmelig. Han skal fungere som en ekstra sikkerhedsgaranti i sager, hvor retten ellers har besluttet, at en mistænkt og hans faste advokat ikke skal have adgang til alt materiale imod den mistænkte.

Ordningen med hemmelige advokater blev indført i forbindelse med den såkaldte tunesersag. De særligt udpegede advokater måtte gerne se alle beviser hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, men de måtte til gengæld ikke videreformidle beviserne til den anklagede og hans forsvarer.

Siden er systemet udvidet til også at gælde i almindelige kriminalsager. De hemmelige indgreb kan være aflytninger eller ransagninger – og nu altså også login på borgernes Facebook-profiler.

Der er ikke sat dato på Højesterets behandling af spørgsmålet.

/ritzau/

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s