Censur og ytringsfrihed: udstilling om det fascistiske mordbrandattentat i Odessa stoppet af Helsingborgs borgmester

19.FEBRUAR 2015 22:48

Borgerlig censur mod udstilling om det fascistiske mordbrandattentat som i maj kostede 42 mennesker livet i Odessa, Ukraine

 

STOCKHOLM (Aftonbladet)  De borgerlige og socialdemokratiske politikere og redaktører i  Danmark såvel som Sverige har  travlt med erklære sig som “ytringsfrihedens forsvarere” , især efter det individuelle terrorattentat mod Lars Vilks ;den højreliberale forkæmper for retten til at “forhåne, spotte og lattergøre”  muslimer ved at at fremstille den semitiske profet Muhammed som “terrorist” eller “rondellhund” (you name it):
Men hykleriet blev allerede  afsløret for ni år siden da  JP´s  Kulturredaktør Flemming Rose blev “sparket  ud af redaktionslokalerne” efter at have lovet at trykke andre “karikaturtegninger” end de med Muhammed ” som hovedmoti. Det skete i et interview på CNN´s program “Good Morning America” den 8.februar 2006. Dagen efter suspenderede JP “terrorkarikatur”-redaktør Rose.

Hykleriet afsløres hver eneste dag.
Også idag . . . . . . . . . . .
Det sker i et debatindlæg i Sveriges største avis;Aftonbladet; hvor blandt andre forfatteren og filminstruktøren Maj Wechselmann protestere mod hvad der kaldes et ”Urimeligt angreb på yttringsfriheden ”. En udstilling om et fascistisk mordbrandsattentat i Ukrainske Odessa som skulle vises på byens hovedbibliotek, blev stoppet efter direkte ordre fra den borgerlige borgmester; Peter Danielsson (M).

Borgerligt angreb på ytringsfriheden

KRONIK * * * *

      En udstilling om de innebrända i Odessa får inte visas på Helsingborgs stadsbibliotek. Den har stoppats på direkt order av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).
Detta är ett orimligt angrepp på yttrandefriheten.

Den 2 maj 2014 brändes 42 personer till döds i fackföreningsbyggnaden i centrala Odessa. Ytterligare fler som hoppade från den övertända byggnaden dog eller dödades.

The Jewish Daily Forward skrev: ”Den andra maj drabbade ett av de värsta blodbaden Odessa, cirka 42 dog i strider mellan pro-ryska protesterande och supportrar till den ukrainska regeringen, många försvann efter att en byggnad satts i brand … Sedan den andra maj är den judiska församlingen i Odessa delvis förlamad … alla speciella högtider har ställts in.”

Ett vittne som satt inspärrad i den brinnande byggnaden och mirakulöst överlevde, Oleg Muzyka, har sedan august 2014 rest runt med en utställning med bilder från denna mörka händelse.
Den har visats i London, Madrid och Warszawa. Störst genomslag har den fått i Belgrad och Prag, men även i Krakow, Berlin, Leipzig och Frankfurt am Main.
Utställningen har väckt uppmärksamhet och syftet har ifrågasatts. Muzyka är medlem i det kontroversiella proryska nationalistiska partiet Rodina, som fram till maj hade elva medlemmar i kommunfullmäktige i Odessa.

Utställningen och Oleg Muzyka var inbjudna av ABF *1) til Helsingborgs stadsbibliotek.

Den 4 februari fick kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, ett mejl från en privatperson som utpekar Oleg Muzyka som terrorist och rysk agent. Han skriver: ”Att arrangemanget är propagandistiskt till sin natur och avser att sprida hemska lögner om Ukraina till stöd för Rysslands aggression är bortom tvivel. Jag uttalar mig i mitt eget goda namn. Jag har ingen koppling till någon organisation över huvud taget och bedriver endast detta informationsarbete ur ett folkrättsligt patos”.

Denna person hotar även kommunfullmäktiges ordförande med reaktioner från pressen (i form av Aftonbladet och Expressen) och uppmanar honom att ”påverka såväl ABF och det kommunala biblioteket att ställa in arrangemanget”.
Den 12 februari fick brevskrivaren tack för sin möda. Peter Danielsson meddelar honom: ”Hej! Tack för ditt mejl.

Kulturförvaltningen kommer inte att tillåta arrangemanget, vilket även meddelat ABF. Med vänlig hälsning, Peter Danielsson”.

Mannen som kontaktade ordföranden brukar publicera sig på SD- magasinet Samtiden. På sin blogg skriver han bland annat att Sveriges Radio står ”i Moskvas tjänst” och beskriver ett hypotetiskt scenario där ryska terrorister angriper Gotland.

Agerandet från Helsingborgs kommunalstyrelse är helt oacceptabelt, i det rådande världsläget är det mer nödvändigt än någonsin att situationen i Ukraina belyses från alla håll.
Kommunledningens beslut drabbar också ABF, som förväntas representera det fria och frivilliga folkbildningsarbetet och den demokratiska tradition som innebär största möjliga öppenhet, tolerans och prövning av väsentliga frågor i vår tid.

UNDERSKREVET
Maj Wechselmann; filmare og forfatter

Tord Björk; lærer

Lars Drake; adjungerad professor SLU

Bo Sundbäck; fhv Byrådsmedlem i Ed Kommune

*1) ABF: ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND

Læs om JP´s censur: Karikatur-farcen: Jyllands-Posten Rejected Jesus Satire

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s